Kategória:
Helyi receptek, Egytálételek, főzelékek, tésztafélék

Létrehozva:
2022-05-21 11:58:09

Cikk írója:
Pest Hirdetője


Szilvás gombóc


A szilvás gombóc burgonyából, lisztből és szilvából készült töltött gombóc. A hagyományos magyar konyha jellegzetes édes tésztaétele. Magas keményítő tartalmú héjában főtt áttört krumpliból készül, liszttel gyúrva. A szabályos négyzetekre vágott tészta közepére apró szemű szilvát tesznek. A tojás is szerepel egyes receptekben. A gombócokat vízben kifőzve, pirított zsemlemorzsába hengergetve szokás tálalni.

A gyümölccsel töltött szilvás gombóc és a magyar konyha különféle, tésztából készült gombócai a hagyományos osztrák gasztronómiából származnak, ahol Knödelnek nevezik ezeket a gombócokat. A szilvás gombócot Zwetschgenknödelnek nevezik németül. A szilvalekváros gombóc a Powidlknödel.

 

Hozzávalók

  • 1.5 kg burgonya
  • 75 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 25 közepes db szilva
  • 2 ek cukor (ízlés szerint)
  • fahéj ízlés szerint
  • 5 db zsemle (ledarálva)
  • olaj

 

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és megfőzzük.
  2. Leszűrjük, összetörjük, hagyjuk kicsit kihűlni.
  3. Addig félbevágjuk, és kimagozzuk a szilvákat. Az olajat egy nagy serpenyőben melegítjük, és beleszórjuk a morzsát. Kis lángon, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk.
  4. Közben egy fazékban vizet forralunk.
  5. A cukrot összekeverjük a fahéjjal (ízlés szerint), és a szilvával együtt a gyúródeszka közelébe helyezzük.
  6. Ha a krumpli olyan hőfokra hűlt, hogy már nem égeti a kezünket, összeállítjuk a tésztát.
  7. A lisztet rászitáljuk a krumplira, hozzáadunk egy csipet sót, és amilyen gyorsan csak tudjuk, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit a vastagon lisztezett gyóródeszkára teszünk, és jó ujjnyi vastagra nyújtunk.
  8. Kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle.
  9. Kezünkbe veszünk egy tésztanégyzetet, közepére egy szilvát, vastagon megszórjuk fahéjas cukorral, ráhajtuk a négy sarkát, és gombócot formázunk belőle. Gyorsan dolgozunk, mert ha áll, nagyon nyúlóssá válik, és amúgy sincs túllisztezve a tészta, hogy jó puhák legyenek a gombócok.
  10. Annyit teszünk egyszerre a forró vízbe, amennyi kényelmesen elfér, mert picikét nőnek. Kb. 2 perc után kicsit megrázzuk a lábast, mert a krumplis tészta hajlamos leragadni, és akkor nem jön fel a gombóc.
  11. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiemeljük, és a pirított morzsába tesszük. Megforgatjuk óvatosan, majd tálba tesszük.
  12. Ebból a mennyiségból kb. 45 gombóc lesz.

 

 

Forrás:

wikipedia

Recept: nosalty.hu

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

 

 

 

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »