Kategória:
Helyi receptek, Egytálételek, főzelékek, tésztafélék
Létrehozva:
2022-05-21 11:58:09
Cikk írója:
Pest Hirdetője
Szilvás gombóc
A szilvás gombóc burgonyából, lisztből és szilvából készült töltött gombóc. A hagyományos magyar konyha jellegzetes édes tésztaétele. Magas keményítő tartalmú héjában főtt áttört krumpliból készül, liszttel gyúrva. A szabályos négyzetekre vágott tészta közepére apró szemű szilvát tesznek. A tojás is szerepel egyes receptekben. A gombócokat vízben kifőzve, pirított zsemlemorzsába hengergetve szokás tálalni.
A gyümölccsel töltött szilvás gombóc és a magyar konyha különféle, tésztából készült gombócai a hagyományos osztrák gasztronómiából származnak, ahol Knödelnek nevezik ezeket a gombócokat. A szilvás gombócot Zwetschgenknödelnek nevezik németül. A szilvalekváros gombóc a Powidlknödel.
Hozzávalók
- 1.5 kg burgonya
- 75 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 25 közepes db szilva
- 2 ek cukor (ízlés szerint)
- fahéj ízlés szerint
- 5 db zsemle (ledarálva)
- olaj
Elkészítés
- A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és megfőzzük.
- Leszűrjük, összetörjük, hagyjuk kicsit kihűlni.
- Addig félbevágjuk, és kimagozzuk a szilvákat. Az olajat egy nagy serpenyőben melegítjük, és beleszórjuk a morzsát. Kis lángon, folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk.
- Közben egy fazékban vizet forralunk.
- A cukrot összekeverjük a fahéjjal (ízlés szerint), és a szilvával együtt a gyúródeszka közelébe helyezzük.
- Ha a krumpli olyan hőfokra hűlt, hogy már nem égeti a kezünket, összeállítjuk a tésztát.
- A lisztet rászitáljuk a krumplira, hozzáadunk egy csipet sót, és amilyen gyorsan csak tudjuk, összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk, amit a vastagon lisztezett gyóródeszkára teszünk, és jó ujjnyi vastagra nyújtunk.
- Kb. 8x8 cm-es négyzeteket vágunk belőle.
- Kezünkbe veszünk egy tésztanégyzetet, közepére egy szilvát, vastagon megszórjuk fahéjas cukorral, ráhajtuk a négy sarkát, és gombócot formázunk belőle. Gyorsan dolgozunk, mert ha áll, nagyon nyúlóssá válik, és amúgy sincs túllisztezve a tészta, hogy jó puhák legyenek a gombócok.
- Annyit teszünk egyszerre a forró vízbe, amennyi kényelmesen elfér, mert picikét nőnek. Kb. 2 perc után kicsit megrázzuk a lábast, mert a krumplis tészta hajlamos leragadni, és akkor nem jön fel a gombóc.
- Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiemeljük, és a pirított morzsába tesszük. Megforgatjuk óvatosan, majd tálba tesszük.
- Ebból a mennyiségból kb. 45 gombóc lesz.
Forrás:
wikipedia
Recept: nosalty.hu
Városi magazin cikkek
Helyi Programok / események
További helyi programok / események »
Helyi szolgáltatók